Wilde kastanjes vind je o.a. in de Chopinlaan, tamme kastanjes in de Wamberg, bij het oude Rodenborghcollege en in de Heer en Beekstraat.
Verschil tam en wild
Paardenkastanjes herken je aan de grote bladeren in de vorm van een hand met vijf à zeven 'vingers'. Ze hebben een bolster met korte stekels, die niet zo erg prikken. In de bolster zit maar één kastanje, die helemaal rond is. Wilde kastanjes zijn erg bitter en niet eetbaar. Maar je kunt er wel heel eenvoudig een wasmiddel van maken.
De bomen die eetbare kastanjes dragen, hebben langwerpige, getande bladeren.
Tamme kastanjes hebben een bolster met veel, lange, fijne stekeltjes, zoals een egel. In de bolster zitten soms wel drie noten. Deze eetbare kastanjes zijn niet helemaal rond, maar hebben een platte kant en een puntje met een wit pluimpje.
Gezonde eigenschappen
Kastanjes zijn een stuk minder vet dan andere noten. Er zitten wel de nodige koolhydraten, vezels en eiwit in. Ze bevatten vitamines uit de B-groep, vitamine E, kalium, foliumzuur en zink. Een portie van 100 gram kastanjes levert zo’n 185 kilocalorieën.
Poffen of roosteren
Je kunt tamme kastanjes ontdoen van hun bruine schil en daarna meteen rauw eten. Ze zijn dan nootachtig. Ze smaken nog beter als je ze eerst poft, roostert of kookt. Tamme kastanje soep, kastanjejam.
Zet met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Leg ze daarna 1 à 2 minuten in de magnetron of ongeveer een kwartier in een oven die voorverwarmd is tot 200 graden Celsius, tot de schil openbarst.. Je kunt hetzelfde doen in een pan met een klontje boter op een matig vuur of in de as van de open haard. Of kook ze tien minuten in een pan met water. Pel de kastanjes als ze nog warm zijn, dan gaat het minder lastig. Vaak blijft er een vliesje achter wat moeilijk te verwijderen is. Je mag dat vlies laten zitten, maar het heeft een wat bittere smaak.
Kastanjes zijn lekker bij rode kool en spruitjes. Een puree van kastanjes doet het goed bij wildgerechten. Je kunt nog zoete kastanjepuree maken voor bijvoorbeeld broodbeleg. Dankzij hun zoetige smaak kun je ze ook verwerken in toetjes en taarten.
Bewaren
Was de kastanjes voor gebruik en kijk of ze blijven drijven. Bewaar verse kastanjes hooguit een week op kamertemperatuur, op een droge plek, of twee weken in de koelkast. Twijfel je of ze nog goed zijn, leg ze dan in een bak met water. Kastanjes die bovendrijven, zijn uitgedroogd of van binnen opgegeten door insecten. De kastanjes die zinken, zijn nog in orde.
Geplaatst op: Woensdag 09 oktober 2024
Tags
KastanjesMeer nieuws
- 23-12-2024: Praktische info gemeente: dienstverlening en afval
- 22-12-2024: Ondergang en mythe Donaumonarchie door Guido Robbens
- 21-12-2024: Etalage-expositie Molenhoekpassage
- 21-12-2024: Wegafsluiting door zinkgaten
- 14-12-2024: The Beatles
- 13-12-2024: Duurzame Polder: stand van zaken
- 09-12-2024: Knutselmiddag op 2 januari
- 05-12-2024: Oekraïners in het oude Rodenborch-college
- 04-12-2024: KuBra-Art expositie en workshop
- 04-12-2024: DE punten voor de Voedselbank
- Nieuwsarchief