Luizenplaag
In de Gemeente ’s-Hertogenbosch staan veel bomen in de openbare ruimte. Veel van deze bomen staan ook aan de rand van wegen. Ook lindes, esdoorns, haagbeuken en eiken staan aan de rand van wegen. Deze staan hier vaak al jaren. In deze bomen leven luizen, die zwart plakkerig spul afscheiden. Dit veroorzaakt overlast. In deze brief leest u wat de gemeente hieraan doet.
Overlast van bomen
Warme winter, warm voorjaar en een natte zomer zijn een prima voedingsbodem voor veel insecten. In augustus zijn de temperaturen omlaag gegaan en hebben we veel vocht gekregen. In september hebben we een warme en droge periode. Het zijn ideale omstandigheden voor luizen die zich prima thuis voelen in deze bomen. Deze luizen scheiden glucose af, dit drupt op voorwerpen die zich onder de boom bevinden. De glucose afscheiding is plakkerig en wordt zwart. Dit is een natuurlijk proces. Deze luizen zijn alleen te bestrijden door het inzetten van hun natuurlijke vijanden. Dit zijn larven van lieveheersbeestjes. Veel mensen ervaren nu overlast van de druipende bomen. Auto’s, meubilair en verhardingen zijn dan zwart van de plak. De oorzaak is de afscheiding die luizen afgeven.
Wat doen we eraan?
Op diverse plaatsen proberen we de overlast in te dammen door het inzetten van lieveheersbeestjeslarven. De hoeveelheid luizen is echter zo groot dat de lieveheersbeestjeslarven dit niet kunnen bijhouden.De hoeveelheid luizen in de bomen gaat omlaag als we weer flinke regenbuien krijgen. Dan spoelen de luizen weg en krijgen we minder plak. De hinder zal hierdoor ook afnemen.
Duurzaam gezondere leefomgeving, tijdelijke overlast
De bomen leveren ook positieve resultaten. Vooral de lindes zorgen voor het welzijn van bijen. Deze zijn belangrijk voor het bestuiven van planten. De bomen leveren de stad zuivere lucht. De bomen gaan opwarming tegen zodat het koel blijft in de stad. De bomen geven kleur aan de stad. Deze factoren blijven belangrijk en daarom willen we deze bomen voor de Gemeente ‘s-Hertogenbosch behouden. Ondanks de tijdelijke overlast.
Wat kunt u zelf doen?
Wat u zelf kan doen is ervoor zorgen dat uw spullen niet onder een druppende boom staan. Of uw spullen afdekken als ze nergens anders kunnen staan. We adviseren u uw auto, indien dit kan, ergens anders te parkeren.
Geplaatst op: Dinsdag 21 oktober 2014
Downloads
Meer nieuws
- 23-12-2024: Praktische info gemeente: dienstverlening en afval
- 22-12-2024: Ondergang en mythe Donaumonarchie door Guido Robbens
- 21-12-2024: Etalage-expositie Molenhoekpassage
- 21-12-2024: Wegafsluiting door zinkgaten
- 14-12-2024: The Beatles
- 13-12-2024: Duurzame Polder: stand van zaken
- 09-12-2024: Knutselmiddag op 2 januari
- 05-12-2024: Oekraïners in het oude Rodenborch-college
- 04-12-2024: KuBra-Art expositie en workshop
- 04-12-2024: DE punten voor de Voedselbank
- Nieuwsarchief