Regen: zegen of ramp?

Regen, regen, regen. Je kunt er behoorlijk chagrijnig van worden. Weer die regenbroek aan en de paraplu mee. En het kan nog erger, gezien de overstromingen die geregeld in het nieuws zijn. Toch is water een kostbaar geschenk. We kunnen niet zonder en het komt elke dag bijna gratis uit de kraan! Een beetje meer ‘waterzorg’ zou niet verkeerd zijn, vindt ook Luuk Langens uit de Debussylaan. Met hulp van enkele ‘watercoaches’ uit de wijk, plaatste hij onlangs een regenton bij zijn huis.

Urgentie ontbreekt

“Het is op zich niet zo ingewikkeld en het hoeft ook niet duur te zijn, maar toch is het nog niet vanzelfsprekend,” stelt hij vast. “Bij de meeste huizen in de wijk stroomt het regenwater van de daken gewoon via de regenpijp naar de riolering. Dat komt misschien omdat de urgentie niet zo wordt gevoeld en het is soms ook niet duidelijk wat de beste aanpak is. Daarom is het handig dat er mensen in de wijk zijn, die je kunnen adviseren. Die hebben mij geholpen en ze doen het graag.”

“Aan de voorkant heb ik mijn regenpijp afgekoppeld en een ton met een drainageslang geplaatst. Zo’n slang bestaat uit geperforeerde pvc-buizen die onder de grond zitten, zodat via de gaatjes het water in de grond loopt. Ik heb uiteindelijk voor een plastic ton gekozen, omdat die langer meegaat. Hout is kwetsbaarder en kan gaan rotten. Bovendien zijn houten tonnen duurder. Kunststof ziet er minder authentiek uit, maar ik heb gekozen voor een exemplaar van Intratuin, waar bovenin bloemen kunnen staan en de kleur is antraciet. Dat ziet er netjes uit.”

Subsidie

Het is mogelijk subsidie voor deze maatregel aan te vragen, maar eenvoudig is dat niet, zo ondervond Luuk. “Je kunt terecht bij de gemeente Den Bosch – zie website subsidie – maar dat is niet eenvoudig. Je moet aan allerlei voorwaarden voldoen en het betekent onder meer dat je alle regenwater moet opvangen en geen enkele pijp meer op de riolering mag aansluiten. Je mag het ook niet zomaar in de grond laten lopen, terwijl wij hier zandgrond hebben en het water zo weg is. Ik heb dus geen subsidie gekregen, maar van de andere kant: de kosten vallen mee als je het zelf doet, eventueel met hulp van anderen.”

“Mijn belangrijkste reden om een regenton te plaatsen was toch mijn zorg voor het milieu. Op deze manier kan ik iets doen aan het grondwaterpeil. In de zomer wordt bovendien mijn voortuin iets beter gesproeid. Maar bedenk ook wat een enorme waterkracht er in de riolen komt als het echt flink regent. Het zou niet de eerste keer zijn dat er bij iemand het ongezuiverde rioolwater de wc uitspuit. Als je een regenpijp afkoppelt, help je dus ook andere mensen in je wijk. In het buitengebied van onze gemeente, waar mijn ouders wonen, is het al verplicht. Dat zal hier niet zo snel gebeuren, maar het is wel goed om de mogelijkheden te onderzoeken.”

De afkoppelcoaches zijn: Carlos Ceelaert (06 54637019) en Ben van Reek (06 18303281).

Meer informatie:

www.denbosch.nl/nl/duurzaam/water-en-riolering

www.huisjeboompjebeter.nl/

www.maxvandaag.nl

www.eigenhuis.nl

Door Henk Langenhuijsen

 


Geplaatst op: Donderdag 22 augustus 2024

Tags

Nieuws