Lezing op 23 januari 2017 door Guido Robbens
Een literair-historische lezing over Franz Kafka (1883-1924) Tevens een cultuurhistorische verkenning van de eindtijd van de Donaumonarchie.
Guido Robbens was tot 2011 docent Duits. Voor zijn collega's verzorgde hij
vaak workshops over Duitse literatuur.
Momenteel bereidt hij een scriptie voor over het thema opvoeding in literatuur uit Oostenrijk (1806-1938).
In de autobiografische verhalen van Franz Kafka (1883-1924) neemt het vader-zoonconflict een prominente plaats in. Maar wie was hij eigenlijk en wie was zijn 'despotische' vader? Guido Robbens probeert de relationele problematiek van vader en zoon te plaatsen in het onrust van hun tijd.
Hij raad de volgende literatuur aan voor mensen die meer over / van Kafka willen lezen:
Wie voor het eerst Kafka wil lezen: lees dan in vertaling de korte verhalen:
De metamorfose (Die Verwandlung)
Het Vonnis (Das Urteil)
In de strafkolonie (In der Strafkolonie )
Een plattelandsdokter (Ein Landarzt)
Een hongerkunstenaar (Ein Hungerkünstler) enz.
De secundaire literatuur rond Kafka is onoverzienbaar uitgebreid. Ik noem 2 aardige boekjes voor geïnteresseerde Kafka-beginners
Een stripboek rond Kafka en zijn werk; ook geschikt voor jonge mensen en met leuke tekeningen.: Kafka voor beginners. Auteurs: David Mairowitz/Robert Crumb. Icon Books Ltd. 1993. 'Kafka schreef in de traditie van de echte Jiddische vertellers, met hun verhalen vol bizarre fantasie, absurdisme en zelfspot. Wat hij aan deze traditie toevoegde was een bijna ondraaglijke vorm van bewustzijnsverruiming. Vervreemd van zijn wortels, zijn familie, zijn omgeving en vooral van zijn eigen lichaam, schiep Kafka een unieke literaire taal'.
Voor hen die het Duits beheersen zijn de herinneringen aan Kafka van tijdgenoten zeer lezenswaardig:
Hans-Gerd Koch: Als Kafka mir entgegenkam... Berlijn 2005.
De driedelige biografie van Reiner Stach (2014-2016): Franz Kafka: Die frühen Jahre, die Jahre der Entscheidung, die Jahre der Erkenntnis. (Fischer Verlag)
Oudere biografen zijn: Klaus Wagenbach en Hartmut Binder. Die laatste heeft in de jaren 90 van de vorige eeuw 'historische wandelingen door het Praag van Kafka' georganiseerd.
De bekendste roman van Kafka 'Der Prozess' is wat moeilijker vanwege de juridische casuïstiek en symboliek.
Zeer aan te raden is de verfilming van Orson Welles uit 1962: 'The Trial' met in de hoofdrol Anthony Perkins.
Hieronder vind u nog een download met een artikel van Guido Robbens over Kafka's Brief an den Vater. 20 pagina's. In het Nederlands. "Kafka's visie op de schuldvraag in de Brief an den Vater"
25 mensen bezochten deze lezing
|