Je kunt in je tuin allerlei dieren tegenkomen. Ze kruipen tussen de planten, zitten op of onder blaadjes, of vliegen van bloem naar bloem. Maar ín de bodem leeft nog veel meer. In één schep grond bevinden zich miljarden organismen. Hieronder vallen regenwormen, duizendpoten en pissebedden, maar ook microscopisch kleine wezens zoals aaltjes en springstaarten. Daarnaast strekken lange schimmeldraden en plantenwortels zich uit in de bodem, terwijl bijen, muizen en mollen hun gangen en holen graven.
Het belang van bodemleven
Al deze organismen spelen een cruciale rol in het afbreken en omzetten van organisch materiaal, wat bijdraagt aan een gezonde bodem. Ze verrijken de grond door het eten van oud blad en verwelkte planten, ze graven, poepen, eten elkaar op en ruimen op. Dit alles houdt de bodem luchtig, voedselrijk en in balans. Voor de planten en bomen in je tuin is deze bodem essentieel, omdat ze hieruit hun voeding, water en bescherming halen.
Hoe je een gezonde bodem behoudt
Een bodem vol leven kun je het beste zo min mogelijk verstoren. Daarom is het beter om niet te spitten of diep te schoffelen. Wil je de structuur van je bodem verbeteren? Kies dan voor mulchen. Dit is een methode waarbij je de bodem van bovenaf voedt met plantaardig, voedselrijk materiaal, zoals afgevallen bladeren of versnipperde plantenresten. Dit materiaal wordt vervolgens door het bodemleven afgebroken en omgezet in voedingsstoffen.
Vermijd schadelijke middelen
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is schadelijk of zelfs dodelijk voor het bodemleven. Ook natuurlijke middelen zoals azijn kunnen schadelijk zijn; als azijn in de grond terechtkomt, kan dit bijvoorbeeld solitaire bijen doden die hun nest in de grond maken. Daarnaast verstoort kunstmest de natuurlijke processen in de bodem, wat op lange termijn de balans kan verstoren.
Tips voor zandgrond & natuurlijke hulp van planten
In Rosmalen hebben veel tuinen zandgrond. Mulchen met blad beschermt de bodem, verbetert de structuur en voedt de grond geleidelijk.
Er zijn ook planten die je kunnen helpen bij het onderhouden van een gezonde bodem, zoals de inheemse Gewone Smeerwortel (Symphytum officinale). Deze plant wortelt namelijk heel diep, verbetert de bodemstructuur en haalt mineralen op uit de diepte. Het afstervende blad van de Smeerwortel is rijk aan mineralen en kan goed worden gebruikt voor mulchen. Daarmee is het cirkeltje rond.
Sanne Murraij www.ontwerpdelevendetuin.nl