Liever inheemse planten, waarom eigenlijk?

De werkgroep Groen wil wijkbewoners inspireren om bij te dragen aan de biodiversiteit in onze wijk. En soms inspireren we ook buiten onze wijk. Sanne Murraij van de werkgroep Groen van de wijk ’t Ven kwam op een van onze thema-avonden. Zodoende willen ze in ’t Ven nu ook afkoppelcoaches gaan inzetten. Sanne is ecologisch tuinontwerper en schrijft daar regelmatig over. Hieronder een eerste tekst van haar voor onze site. Heel leuk dat ze haar kennis en ervaring ook met ons in Molenhoek wil delen! Zo inspireren we elkaar.

Planten van hier           

In veel tuinen zie je tegenwoordig exotische planten, struiken en bomen, ook wel uitheems genoemd. Ze hebben een grote sierwaarde voor de tuin en ze kunnen de bloeiperiode in je tuin verlengen.
                                                                                                                                  Bessen van de Gelderse roos
Door uitheemse planten te gebruiken vergroot je je keuze aan planten en is je aanbod van planten die vroeg in het voorjaar bloeien of tot ver in het najaar, groter.

Prima dus, die uitheemse planten. Maar graag vertel ik je hoe belangrijk het is om ook voor inheemse planten te kiezen. Planten die hier van nature voorkomen, in onze eigen streek of in eigen land.

Onze lokale natuur is namelijk afhankelijk van inheemse planten. Deze planten zijn vaak veel interessanter voor onze dieren, omdat ze al generaties lang samenleven en hierdoor nauwe relaties hebben opgebouwd. Voor sommige insecten is zelfs hun voortbestaan afhankelijk van één specifieke plant. En al die verschillende insecten zijn weer essentieel als voedselbron voor o.a. vogels, kikkers en vleermuizen. Door voor inheems te kiezen geef je deze dieren een extra kans en ondersteun je de natuur.

De keuze is reuze

Inheemse plantensoorten zijn er in allerlei vormen, van bloembollen en planten tot hagen en bomen. Er zijn soorten die gedijen in de zon, anderen in de schaduw, sommige houden van droge grond en weer andere groeien graag in vochtige bodems. Zorg er daarom voor dat je planten selecteert die passen bij de omstandigheden in jouw tuin, en plaats ze vervolgens op de juiste plek.

Beemdooievaarsbek

Voorbeelden van mooie inheemse planten die prachtig te gebruiken zijn in je tuin: Beemdooievaarsbek (Geranium pratense), Akkerklokje (Campanula rapunculoides) belangrijk voor de Klokjesbij, Grote Pimpernel (Sanguisorba officinalis) en Beemdkroon (Knautia arvensis) een rijkbloeiende insectenplant.

Voorbeelden van bomen en struiken: Sporkehout (Rhamnus frangula) met rijke bloei, Gelderse Roos (Viburnum opulus) met mooie bloemen in het voorjaar en in het najaar bessen voor de vogels en de Gewone vlier (Sambucus nigra) met bessen die voor ons eetbaar zijn. Voor alles geldt: kies voor gifvrij geteelde planten: goed voor jezelf en goed voor het leven in je tuin.

Voor de vlinders 

Een belangrijke plant voor vlinders is de Brandnetel, waar ongeveer 50 vlindersoorten hun eitjes op leggen. De rupsen van o.a. Dagpauwoog, Atalanta en Kleine Vos zijn afhankelijk van deze plant.   

Tip: zet een Brandnetel in een bloempot en plaats hem in een rustig hoekje van je tuin, geweldig voor rupsen en vlinders!
                                                                                                                                                       Bloeiende Brandnetel

Sanne Murraij
Ecologisch tuinontwerper uit Rosmalen www.ontwerpdelevendetuin.nl

Zie ook: Goede planten.nl