Een ode aan bomen
Lopend in het bos kan ik me vergapen aan de grote bomen die er staan. Iedere boom heeft een unieke vorm. Soms grillig, met takken die hoog de lucht in reiken. Met kleine blaadjes en dan toch een imposante stam. In de lente frisgroen blad of bloesem en in de herfst kleurige besjes of de prachtigste herfstkleuren. En dan te bedenken dat deze bomen vele malen ouder zijn dan ik, magisch vind ik het.
Een boom voor elke tuin
Van het bos naar je eigen tuin, hier kan je ook genieten van een boom. Want hoe groot je tuin ook is, er is altijd een boom die past bij de ruimte die je hebt. Groot, middelgroot of klein, met een luchtige of juist dichte structuur, eetbare vruchten, besjes voor de vogels, opvallende schors of een betoverende herfstkleur – de mogelijkheden zijn eindeloos.
Bomen: Klimaathelden in je tuin
Bomen zijn heel belangrijk voor het klimaat. Tijdens hevige regenval fungeren ze als natuurlijke buffers die water vasthouden en geleidelijk vrijgeven, waardoor het risico op wateroverlast vermindert. Bomen zorgen voor verkoelende schaduw in de zomer en ze zuiveren de lucht door CO2 en andere schadelijke stoffen te absorberen.
Een thuis voor de natuur
Bomen zijn van levensbelang voor diverse organismen, zoals korstmossen op de stam en schimmels die samenleven met de wortels van de boom. Eekhoorns en vleermuizen die nestelen in boomholtes. Ze kunnen nestgelegenheid bieden aan verschillende soorten vogels en iedere boom trekt weer andere insecten aan. Hoe meer verschillende soorten bomen, hoe groter dus de biodiversiteit!
De juiste boom voor jou
Voordat je een boom plant, is het belangrijk om te bepalen welke boom bij jouw tuin past en waar je deze het beste kunt plaatsen. Denk aan de beschikbare ruimte: hoe groot kan de boom worden, hoe snel groeit hij, en hoeveel ruimte hebben de wortels nodig? Wil je lekker in de schaduw zitten in de zomer, heb je behoefte aan privacy of wil je een boom die vogels aantrekt? Houd ook rekening met de standplaats: heeft de boom zon of schaduw nodig, en past hij bij jouw grondsoort, nat of droog?
Inheemse bomen zijn een uitstekende keuze. Ze zijn perfect aangepast aan ons klimaat en ondersteunen de lokale biodiversiteit. Voor advies kun je online informatie opzoeken, maar een bezoek aan een (duurzame) kweker biedt vaak extra inzichten.
Inspirerende keuzes
Gewone Lijsterbes: Veelzijdig met een mooie slanke vorm. De dichte takken bieden vogels een fijne broedplek, terwijl de bloemen in mei-juni bijen voorzien van nectar. In het najaar eten vogels zoals Merels en Lijsters van de oranjerode bessen.
Eenstijlige Meidoorn (op stam): Een topper voor biodiversiteit. De bladeren zijn in trek bij wel tachtig nachtvlindersoorten. Een explosie van witte bloesem in mei-juni is een voedselbron voor diverse insecten en de bessen gaan tot ver in de winter mee.
Beplanting onder een boomDe ruimte onder een boom, de boomspiegel, kan je het beste beplanten met planten die droogte en schaduw weerstaan. Maar plant of zaai hoe dan ook iets, want een bodem die goed bedekt is houdt het vocht beter vast dan kale grond.
Of je nu kiest voor een mooie Berk, een sierlijk Krentenboompje of een Zoete Kers, één ding is zeker: een boom verrijkt niet alleen je tuin, maar ook de wereld om je heen.
Zie ook:
Bomen over bomen door Jos Wijsmuller.
Bomen in de openbare ruimte.
Reageren of vragen? Stuur je bericht via Instagram - Ontwerp De Levende Tuin of kijk op www.ontwerpdelevendetuin.nl
20250102 Sanne Murraij