Onderzoek naar de luchtkwaliteit langs de A59

In opdracht van de werkgroep is in 2020, door studenten van de HAS, al onderzoek gedaan  naar het mogelijk positieve effect van groenere geluidsschermen op de verspreiding van (ultra)fijnstof van de snelweg over de omgeving. Dat met gebruik van  drie handzame en hoogwaardige fijnstofmeters die, met steun van de gemeente, daarvoor zijn aangeschaft.

Uit het onderzoek bleek dat voornoemd effect nagenoeg verwaarloosbaar is. Ook bleek dat goede metingen met die meters bemoeilijkt wordt doordat een officieel en professioneel meetstation luchtkwaliteit van het RIVM, als een betrouwbaar ijkpunt, in de regio ontbreekt.  

Najaar 2021 deed zich de mogelijkheid voor om, bij de Provincie Noord-Brabant, een aanvraag in te dienen voor tijdelijke plaatsing (6 mnd.) van een professioneel meetstation luchtkwaliteit. Lees meer

De werkgroep heeft toen een aanvraag ingediend voor de plaatsing van een dergelijk meetpunt in wijk Molenhoek, nabij de A59, om in combinatie daarmee een aanvullende veldonderzoek naar de fijnstofuitstoot van de A59 te laten verrichten door hbo-studenten.
De aanvraag is, uit een totaal van 32, door het provinciebestuur positief beoordeeld en als zodanig gehonoreerd, m.n. omdat het gaat om een burgerinitiatief gekoppeld aan een aanvullende (veld)onderzoek door hbo-studenten.

Actuele situatie januari 2022

Het provinciale meetpunt.
Dit is, in de vorm van een aanhangwagen, inmiddels geïnstalleerd in wijk Molenhoek, in de omgeving van Heirust – Zandstraat, waar het tot juli 2022 blijft staan. De buurtbewoners in de omgeving van de standplaats hebben deze flyer ontvangen voor de nodige uitleg.


De feitelijke / ongevalideerde uurgemiddelde registraties van het meetpunt, van zowel fijnstof (PM10 en PM2.5) als van stikstof (NOx, NO en NO2) en vluchtige organische stoffen (BTEX), zijn live te zien op www.brabantluchtmeet.net




Het aanvullende fijnstofonderzoek

  • een meetplan op te stellen voor veldmetingen, in relatie tot het vaste meetpunt (ijkpunt);
  • met de 3 beschikbare handmeters, gericht metingen in de omgeving uit te voeren;
  • daarmee een (beter) beeld te krijgen van extra bijdrage van het verkeer op de A59 aan het   fijnstof niveau in de woonomgeving en meer inzicht op eventuele verbetermaatregelen..

Verder is voor het onderzoek dit achtergronddocument  opgesteld, met daarin:

  •  een korte terugblik;
  • de aanleiding van het bovengenoemde onderzoek;
  • het doel van het onderzoek;
  • de beschikbate meetapparatuur.

Resultaat van het onderzoek
Uit het onderzoek bleek dat de luchtkwaliteit voldoet aan de wettelijke normen.
Lees meer over het resultaat van het onderzoek. Hier vind je het rapport van de omgevingsdienst Midden en West Brabantook het eindrapport van de HAS-student Bryan Viveen die, in voornoemde periode, een parallelonderzoek heeft gedaan naar het onderdeel fijnstof in Molenhoek (zuid-oost) en Maliskamp met het provinciale meetstation als ijkpunt in de directe omgeving.