Een tijdje geleden berichten we over de zinkgaten in Rosmalen, met daarin de oproep ons te laten weten of er nog meer zinkgaten zijn. Zo groot als deze van 30 meter zijn ze gelukkig niet, maar gevaarlijk zijn ze wel! De oorzaak van een zinkgat is bijna altijd hetzelfde; kapotte waterleidingen.
Helaas hebben we weer een zinkgat mogen constateren in onze wijk. Vele (riool)leidingen zijn al oud, en toe aan een grote onderhoudsbeurt. Als deze gaan lekken, en het lek wordt groter, dan komt er veel water uit de leidingen. Dit water lost langzaam het zand rondom te leidingen op, wat dan wegspoelt naar elders. Dit zorgt ervoor dat langzaamaan een steeds groter gat onder de grond ontstaat wat alleen gevuld is met water. Als dit gat te groot is, en boven zich steeds meer zand met zich meeneemt, of als het water opeens weg kan stromen doordat de leiding wellicht weer leeg is, dan kan dit gat instorten en plotseling zit er een gat in het wegdek.
De oorzaak kan echter niet altijd meteen gevonden worden. Hierdoor kan het voorkomen dat de gemeente denkt dat een zinkgat een 'gewoon' gat is. Dit kan altijd gebeuren door groeiende boomwortels, erosie, muizenholen, enzovoorts. Als een zinkgat echter wordt opgevuld en dichtgemaakt, dan is dat maar een tijdelijke oplossing, want de oorzaak (de lekkende leiding) is nog niet weggenomen. Het is echter ook onmogelijk om zomaar een weg helemaal open te gooien en groot en duur onderzoek te doen.
Vlakbij onze molen was dan ook het volgende zinkgat te vinden. De weg is gedeeltelijk afgezet om verdere verzakkingen en ongelukken te voorkomen, en gerepareerd. Als dit een echt zinkgat is echter, dan komt het weer terug. Als de rioolleiding de oorzaak is, dan zal er met veel regen opnieuw water uit de leiding komen om de grond weg te spoelen. Als het dan droger is en het water weer weg kan, neemt het dat zand mee. Dit herhaalt zich een paar keer, en een nieuw zinkgat zal ontstaan.
Het is daarom echt belangrijk voor bewoners, om als er ergens een (mogelijk) zinkgat is geweest, dit te blijven monitoren, en bij een nieuw gat dit meteen te melden bij de gemeente. Als er in de melding staat dat het al de 2e (of 3e) keer is, en dat er vermoeden is van een zinkgat, dan kan de gemeente ook extra onderzoek doen. Helaas is die registratie bij de gemeente niet altijd op orde, en is het dus erg fijn als bewoners dit bij de melding erbij zetten. Ook wij van infra houden dit graag in de gaten, en vragen daarom een (mogelijk) zinkgat ook bij ons te melden op infra@wijkmolenhoek.nl.