Musea voor mensen met dementie

Zoekt u een leuk uitje voor iemand met dementie? Misschien is een museum een goed idee. Er zijn veel musea waar u samen herinneringen kunt ophalen door de dingen die u ziet, voelt, ruikt en hoort. En sommige musea geven speciale rondleidingen voor mensen met dementie. Deze musea zijn voor iedereen leuk om te bezoeken.

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum

In het Oude Ambachtenmuseum voelt u zich alsof u een stap terug doet in de tijd. U stapt zó bij een oude smidse naar binnen, schuift aan in een schoolklasje van vroeger of ziet de leerlooier aan het werk. Het Ambachtsmuseum laat de Nederlandse geschiedenis zien van rond 1910 tot aan 1970. Op de eerste etage vindt u het Speelgoedmuseum. Daar kunt u het speelgoed bekijken van jaren geleden. Van beren en poppenserviesjes tot meccano en rijdende modeltreinen. Misschien roept het speelgoed verhalen van vroeger op. Leuk om over te praten met uw naaste met dementie. Het museum ligt in Terschuur (tussen Amersfoort en Barneveld).

Nederlands Openluchtmuseum

Bij mooi weer is het Openluchtmuseum in Arnhem een leuk idee. Ook hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. U kunt hier rond de honderd historische gebouwen van buiten en van binnen bekijken. Denk aan een arbeiderswoning of dorpsschool, maar ook molens en oude fabrieken. Terwijl u op uw gemak van gebouw naar gebouw wandelt, komt u langs allerlei tuinen. Ook kunt u een ritje met de historische tram maken. Van november tot en met januari is het Openluchtmuseum gesloten.

Museum van de 20e eeuw

In een oude gevangenis in Hoorn is het Museum van de 20e eeuw gevestigd. Hier kunt u samen herinneringen ophalen aan het leven in de vorige eeuw aan de hand van voorwerpen en interieurs van toen. Hoe werd er gekookt? Wat deden de mensen in hun vrije tijd? Wat was er op de radio en tv? Dat wordt een feest van herkenning! Parkeren voor de deur kan hier alleen als u een gehandicaptenparkeerkaart heeft. Het museum heeft een leenrolstoel die u kunt reserveren.

Humanitas Herinneringsmusea

Ouderenzorgorganisatie Humanitas heeft speciaal voor mensen met dementie Herinneringsmusea opgericht. U vindt deze musea in Rotterdam. U vindt er oude voorwerpen en afbeeldingen, maar u ruikt er ook geuren van vroeger en u hoort geluiden uit de vorige eeuw. Zo voelt u zich met al uw zintuigen terug in de tijd. Het grootste museum staat in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. U ziet hier interieurs uit de jaren 30, 40 en 60 en een kruidenierswinkel van vroeger. U mag alle tentoongestelde voorwerpen aanraken. De entree is gratis.

Onvergetelijk

Dertien musea verspreid over het land doen mee aan het programma Onvergetelijk. Zij organiseren iedere maand rondleidingen in het museum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. U hoeft geen kennis van kunst te hebben. Het gaat om de beleving. Wat voor gedachten roept een kunstvoorwerp op? Welke herinneringen komen er boven? Aan een rondleiding doen maximaal tien tot twaalf personen mee, vijf of zes mensen met dementie en vijf of zes mantelzorgers. U moet vooraf reserveren. Hier vindt u welke musea meedoen.

Lakenhal

De Lakenhal in Leiden organiseert maandelijks rondleidingen speciaal voor mensen met dementie en hun begeleiders. Dit heet Memorabel. Elke maand komt er een ander thema aan bod, zodat het bezoek aan het museum ook voor de mantelzorger leuk is. U kunt ook meedoen aan een creatieve workshop in het atelier van het museum. Een werk uit de collectie is hiervoor het uitgangspunt. Creativiteit is niet vereist. Het gaat om het plezier tijdens het maken.

 

Tags

Dementie