Wolstoof achtergrond

Een wolstoof is een moderne versie van de hooikist.  Gerechten worden langzaam gegaard waardoor voedingsstoffen bewaard blijven en aanbranden uitgesloten is. Je bespaart er gas of electra mee.            

Onderstaande besparing werkt vast al een beetje motiverend.
Ik had slechts 15 minuten elektriciteit nodig om een grote pan erwtensoep te koken. Toen de soep kookte met al zijn ingrediënten, heb ik de pan in een zelfgemaakte wolstoof verder laten garen. Na afloop nog even pureren en wat extra groenten toevoegen en het was een complete maaltijd.

Mijn achterliggende motivatie:
Ik vernam dat wol van schapen in Nederland niets opbrengt. Hooguit 5 eurocent per kilo. Vaak ook wordt de wol naar de stort gebracht. Ik vond dat oprecht dramatisch. Zo’n mooi duurzaam product weggooien, dat gaat er bij mij niet in.
Een schaap heeft ongeveer 3 kilo wol. Ik heb een schapenboer gevonden die gelukkig de wol van de afgelopen 2 jaar nog had opgeslagen. Ook hij kon het niet over zijn hart verkrijgen om de wol weg te doen.

Ik kreeg voor een habbekrats een hele grote zak wol mee naar huis en ging aan het werk. Ik maakte met hem de afspraak dat ik het resultaat van mijn werk aan hem zou laten zien als het af was.

Het schoonmaken en wassen deed ik nadat ik filmpjes op internet had bekeken Dat lukte! Eerst ontdoen van poepresten, takjes etc. Daarna beetje uitpluizen en wassen in de wasmachine in een kussensloop op een wol wasprogramma.
Daarna met mijn oudste dochter en 2 zussen praten, pluizen, wassen en een product maken.

Mijn ambitie is om heel veel mensen in te laten zien dat werken met wol, duurzaam is om meerdere redenen. O.a door te koken met hulp van de wolstoof  gebruik je minder gas of elektra.
Wol is ook te gebruiken voor het vullen van kussens, of het zelf maken van een dekbed. Je kunt daarvoor en ( oud) dekbedovertrek gebruiken.
De mestrestjes  van de schapenwol gebruik ik in de (moes)tuin. De te vieze wol gebruik ik rondom kwetsbare planten die normaal afgevreten worden door slakken. Een natuurlijk afweermiddel dus.

Wil je zelf ook een wolstoof maken en je hebt hulp nodig dan wil ik graag advies geven. Ook kan ik een  (gratis) workshop verzorgen voor meerdere personen.

Els van Genugten  
info@wijkmolenhoek.nl
06-538 389 00