De Molen

De Molen die de naam gegeven heeft aan onze wijk is een standerdmolen. Hij dateert van 1732 en staat op een natuurlijke verhoging (een belt). Deze verhoging wordt langs de straatkant geaccentueerd met een rand waarin enkele oude molenstenen zijn verwerkt. Meer informatie. De molen heeft nooit, zoals bij vele molens, een naam gehad, maar 'heet' gewoon: Standerdmolen Rosmalen.
De molen heeft een houten molenkast en draait om een verticale spil; de standerd, vandaar standerdmolen. Het is oorspronkelijk een middeleeuwse korenmolen. In de constructie van de molen zijn aanwijzingen gevonden dat de molen ooit op een andere plaats heeft gestaan. Het demonteren en elders opnieuw opbouwen van een molen als bouwpakket was niet vreemd in die tijd.  In 2013 is een bijzonder stel wiek-roeden, type Fransen, gerestaureerd en geplaatst aan de voet van de molen. Het buitengebeuren is voor mindervaliden ook te betreden.

De molen is iedere zaterdagochtend te bezoeken tussen 10 en 12 uur.
Open Monumentendag 15 september van 10.00 - 16.00 uur.

Je bent van harte welkom voor een rondleiding door de molen.
Tijdens de rondleiding leggen de molenaats uit uit hoe de molen exact werkt en hoe van wind bijvoorbeeld graan wordt gemalen. Informatie bij molenaar Frans Hollander tel. 06 83220527.

  • Geschiedenis van de molen en de molenaars vind je hier
  • Hoe werkt de molen klik hier voor een klein filmpje
  • Wat zeggen de wieken: de molentaal
  • Meer foto's van de molen in het fotoalbum op deze site.
  • Nationale molendag 2023, 2024




Zie ook: het overlijden van molenaar Piet Lemmens  op 28-01-2021. Piet heeft zich ingespannen o.a. voor de realisatie van het ‘Kollergang-monument’ en het tot stand komen van het boek ‘De Molens van Rosmalen’. Ter inzage in BijBomans

Foto's André Bijker

Tags

Molen mvs