Ien Bouwmans

Zangeres – Sopraan
Zangpedagoge - Zangschool Innervoice en Regionale Muziekschool ’s-Hertogenbosch
Dirigente – momenteel van 4 koren
Ien studeerde solozang klassiek, aan het Conservatorium te Rotterdam. 
Veel lezers zullen Ien Bouwmans al kennen als dirigente van het Bomanskoor en als de initiatiefneemster van geslaagde middagen 'Zingen aan het Zangfietspad'.

ZZP ‘ers hebben het zwaar in deze coronatijd.  De redactie vraagt  zich af hoe Ien zich door deze moeilijke tijd worstelt, nu bijvoorbeeld de koren niet mogen zingen. Tevens hoorde zij  van een  nieuwe  ontwikkeling op zanggebied, dat maakte de redactie nog nieuwsgieriger. Tijd dus voor een interview.
Na een  gezellige ontvangst met koffie en thee komen we als vanzelf op precies het juiste onderwerp om met het interview te beginnen. Poes Pinot komt erbij zitten en luistert mee.

Waaruit bestaat je nieuwe ontwikkeling precies?
Ien  vertelt enthousiast dat zij aan de opleiding Zorg-Zangeres is begonnen.. Bij toeval las ze  hierover op internet en toeval of niet, ze kon zich nog net op tijd voor de deadline inschrijven.   ‘De cursisten worden getoetst op scholing en  bekwaamheid’, benadrukt Ien,  ‘er is sprake van een secure,  strenge selectie’. Tot haar grote vreugde werd zij toegelaten. ‘In mei studeer ik af en dan kan ik als Zorg-Zangeres samen met mensen met dementie, bij hen thuis gaan zingen’.

Waar of bij wie volg je de opleiding?
‘De opleiding wordt verzorgd door Maartje de Lint. Zij zingt al negen jaar met mensen met dementie. Voor meer informatie over Maartje en haar opleiding kun je naar haar site gaan’.Ook op de website van Ien vind je onder het kopje 'Zorg-Zangeres' meer info en een gedicht dat zij zelf schreef voor haar vader.

Wat verwacht je van deze nieuwe functie?  Heb je een plan van aanpak?
‘Ten eerste is het fantastisch om met mensen met dementie te zingen. Ik heb eens voor iemand gezongen en deze persoon werd er erg blij van en genoot zichtbaar maar dat niet alleen, weken later sprak hij er nog over. Dus het effect dat je kunt bereiken met zingen is geweldig! Door samen met iemand te zingen bouw je een relatie op. Deze manier van veiligheid en vertrouwen creëren bezorgt de cliënt een plezierig gevoel van welbevinden dat nog lang nagloeit.  Ook is het ontlastend  en ondersteunend voor de mantelzorger, die zich vaak wat onthand voelt vanwege de soms moeilijke situaties die dementie met zich meebrengt.
Het begon eigenlijk al bij mijn vader, hij genoot er zo van als ik voor hem zong en niet alleen mijn vader. De verzorging kwam, als zij wisten dat ik bij mijn vader zou zingen, bewoners brengen die er ook zo geweldig van genoten. Ik heb daar ook zelf zo’n goed gevoel aan over gehouden, dat je mensen kunt helpen zich gelukkig te voelen, door voor ze maar vooral ook mét ze te zingen’.
Herhaalde zangsessies kunnen positieve veranderingen teweeg brengen, dan zie je bijvoorbeeld dat:
- het spreken beter gaat
- het geheugen geactiveerd, geprikkeld wordt
- men rustiger wordt
- of juist fysiek actiever
- de motoriek vooruit gaat’

‘De bedoeling is om zorginstellingen te bellen om via hen bekendheid te krijgen. Maar ook wijkcentra, gemeenteloketten en wijkverenigingen zoals bijvoorbeeld BijBomans, kunnen hier een belangrijke rol in spelen en middels flyers.
Het is niet iets tijdelijks, ik ben voornemens om dit  te blijven doen. Het geeft verdieping aan wat ik al doe. Contact maken, iemand voor een moment of voor langere tijd terug in zijn of haar kracht zetten, of gewoon ter ontspanning. ‘Niet onbelangrijk:  Als mensen geïnteresseerd zijn, een zangsessie kan eventueel uit het PGB betaald worden.
Gaat het echt helemaal privé, dan zijn de kosten voor de mensen zelf.
Circa 70% van de mensen met dementie wordt momenteel thuis verzorgd
en leeft nog  8 jaar. Het is van groot belang dat er speciaal op de persoon gerichte activiteiten zijn. Gezamenlijke activiteiten maar ook individuele activiteiten.’

Staan er nog meer nieuwe activiteiten op je agenda?
‘Ja zeker. Ik ben samen met mijn trio IMAI  bezig met een nieuwe service die wij gaan aanbieden, live muziek bij een afscheid of een herdenking. Dit kan ook thuis, of in de vorm van een privé concert. We noemen het levensmuziek IMAI. Dat zijn de eerste letters van onze namen: Ien Bouwmans, zang,  Marie Astrid, piano, Inge IJpelaar, fluit. Wij zijn met ons trio in deze Goede Week live te horen. Via livestreams op Goede Vrijdag vanuit de Lambertuskerk in Engelen en op Paaszaterdag vanuit de Lambertuskerk in Rosmalen. In Rosmalen zing ik al sinds vorig jaar Pasen regelmatig in de zondagvieringen’.

Hoe staat het met de zangkoren en hebben wij als wijk nog iets van je te verwachten?
‘Tot nu toe gaat het repeteren met de koren via zoom meetings, dit lukt met het ene koor beter dan met het andere koor maar het is toch belangrijk om op die manier met elkaar in contact te blijven. Al is het maar om nieuwtjes uit te wisselen en even van elkaar te horen hoe het ermee gaat. Verder ben ik graag bereid om een presentatie te verzorgen bij BijBomans, waarin ik uitleg hoe Zingen in de Zorg in zijn werk gaat. Hieraan kan dan actief deel worden genomen, echter we zullen even de ontwikkelingen van het coronabeleid af moeten wachten. Het Bomanskoor pak ik weer op zodra dit kan’.

Tijdens een meer persoonlijke afrondingspraatje laat Ien zich ontvallen dat ook poes Pinot zangles krijgt. Terwijl Pinot zich genoeglijk op mijn schoot vlijt vertelt Ien dat Pinot al op de pianokruk klaar gaat zitten als zij piano gaat spelen en dat zij dan haar kopje op Iens handen legt om zo de trillingen van de snaren van de piano te voelen. Ook gaat ze wel eens op de piano zitten om mee te luisteren en gaat zitten spinnen.
Ik kon niet anders dan vaststellen dat Pinot inderdaad een bijzondere poes is, want terwijl Ien vertelde schreef ik met mijn vinger een gedichtje op haar zachte vachtje en als ik daarmee ophield keek ze me even aan, als vroeg ze: Is het gedicht nu al klaar, kan het niet wat langer? Een mooie poëtische afsluiting van ons gesprek.

Mocht je een leuk muzikaal idee hebben, laat het Ien dan weten en ken je iemand met dementie waarvan je denkt, deze persoon zou gelukkig kunnen worden van een sessie samen zingen, schroom dan niet en laat Ien of de mantelzorger weten dat Zorg-Zang bestaat, ook in Rosmalen. Dit kan telefonisch en per email.
06 17200063     bouwmans.ien@gmail.com

door Jeanine Hoedemakers  31-03-2021