Groene poort van Den Bosch

Soms herken je kunst niet meteen. Pas als je goed kijkt of meer te weten komt, krijgt het gestalte. Dat geldt zeker voor de ‘Groene Poort van Den Bosch’, twee formaties van lindebomen en hagen. De linde was een typisch Brabantse boom. Het kunstwerk ligt in de twee kommen van de op- en afritten van de A59 bij de aansluiting Berlicumseweg. In het begin viel het nog wel op, omdat de bomen en hagen nog klein waren en ze samen een opmerkelijke structuur hadden. Nu, zeker in de zomer, zie je vooral veel groen en komt het los van de oorspronkelijke bedoeling. Eigenlijk zou je van bovenaf met een drone in verschillende seizoenen het werk moeten filmen om een goed beeld te kunnen krijgen.

Het kunstwerk is een geschenk van de bouwcombinatie Poort van Den Bosch en is bedoeld als blijvende herinnering aan de ombouw van de N50 tot autosnelweg A59*. Misschien was het financieel aantrekkelijker om een groen kunstwerk te realiseren dan voor beplanting te zorgen, maar hier geldt het voordeel van de twijfel. In december 2004 werd het officieel overhandigd.

Het kunstwerk, ontworpen door Praktijkonderzoek Plant & Omgeving en Hogeschool Larenstein van Wageningen UR, visualiseert de overgang tussen het landelijk en het stedelijk gebied. De onthulling van een granieten gedenktafel, met daarop een verklarende tekst, werd verricht door de wethouders de heer Voermans uit Maasdonk en mevrouw Eugster uit ‘s-Hertogenbosch. Helaas is deze informatie aan de straatkant niet meer te goed te lezen, omdat na twee decennia de verf van de letters is verdwenen. Op een verzoek aan de gemeente om dit te herstellen, is nog geen reactie gekomen.

Het is een sympathiek gebaar geweest destijds, maar het is de vraag of dit kunstwerk een blijvende indruk maakt. Hoe zou het zijn als je er daadwerkelijk doorheen kon lopen, zoals bij de kathedraal van Marinus Boezem? Ik geloof niet dat dit de bedoeling is. Misschien wordt het geleidelijk in de natuur opgenomen en komt het alleen in de winter tevoorschijn. Zeker iets om in de gaten te houden. En daarmee is het toch weer een kunstwerk, want laat kunst je niet opnieuw met een andere blik naar de werkelijkheid kijken?

 

 

 

 

 

*De ombouw van de N50 naar de A59 vond plaats van augustus 2003 tot december 2005. Het knooppunt is omgebouwd tot een autosnelweg met ongelijkvloerse aansluitingen, een fietstunnel en diverse ecologische voorzieningen