Pieter Buijs, de nestor van de Nederlandse tuinarchitectuur.

Op 1 februari is op 94 jarige leeftijd in Vught overleden een van de radicale  vernieuwers van de tuin- en landschapsarchitectuur. Hij heeft in totaal 1800 buitenruimtes ontworpen, waarvan ook veel in deze omgeving.

In die tijd koos hij voor licht, lucht en ruimte en sloot hij zich aan bij de Bossche School.
Hij ontwierp door middel van een helder framewerk bestaande uit hagen en bomen, aangevuld met uitgekiende bestratingspatronen, onderhoudsarme beplantingen, smeedwerk en waterbakken.

Hij ontwierp het fort Isabella bestemmingsplan in Den Bosch en in Rosmalen ontwierp hij in 1974 de Molenhoek, noord-west. De wijk is gebouwd alsof de woningen in een parkbos staan, zonder trottoirs, maar met tuinen die doorlopen in de klinkerstraten. Centraal in deze woonbuurt is een dominante brede groenstrook gelegen, die gericht is  op de op een terp gelegen Rosmalense Molen. In deze groenstrook, gelegen aan de Kennedylaan, staan majestueuze abelen.(witte zilverpopulieren

Na zijn pensioen bleef hij werken. Niet meer vanuit zijn bureau, maar ging hij alleen aan de slag. Zo creëerde hij toen de Leurse Haven in Etten Leur, samen met onze oud-wijkgenoot en landschapsarchitect Jeroen Hoefsloot. Zijn werk werd niet alleen gekenmerkt door wat hij maakte, maar vooral ook door wat hij wegliet. In 2008 verscheen een boek over zijn leven en werken getiteld: Maken en Laten, ook te leen in de bibliotheek.

Foto: Christiaan Krouwels