Viering 75 jaar bevrijding Rosmalen

Rosmalen ('s Hertogenbosch): Dat we in Rosmalen kunnen genieten van vrijheid is helemaal niet zo vanzelfsprekend als het voelt. Om ons dorp en heel Nederland te ontworstelen aan de bezetting zijn heel veel mensenlevens geofferd. Voor bijna iedereen is dat intussen een lang vervlogen geschiedenis maar daarom nog geen reden om te vergeten. Integendeel, elk jaar hebben we terecht op 4 mei de Dodenherdenking en op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar staan we eind oktober stil bij het feit dat onze regio eind oktober 1944 werd bevrijd. Dat doen we met een programma waarin er ruimte is om te gedenken en om te vieren.
Door Herman van Dinther

In Rosmalen zijn er 3 dagen, 23, 24 en 25 oktober, waarop herdacht en gevierd wordt. In 's-Hertogenbosch wordt er vanaf 17 ot 27 oktober gevierd: 
Kort overzicht van de geplande activiteiten rondom de bevrijding van Rosmalen:
 

Wanneer? Waar? Wat?

woensdag 23 oktober  om 18.00 uur

oorlogsmonument Schoolstraat  overdracht Bevrijdingsvuur (vanuit Nuland)
voorlezen gedicht (Kitty Crane)
start wandeling (stops en optredens onderweg)
18.30 uur Lambertuskerk oecumenische dienst (met Bevrijdingsvuur)
vanaf ongeveer 20.00 uur Kentering avondprogramma met optredens

donderdagmiddag
24 oktober

Kentering HEVO en Rodenborchcollege  verzorgen debatten, lezingen e.d.
Film 'vijf donkere jaren' wordt gedraaid in de Blauwe zaal. Daarna optreden Trug nor Vruuger
avond Kentering

Optredens en dansen op muziek van toen.
Film 'vijf donkere jaren' wordt gedraaid in de Blauwe zaal. Ook is er een fotoexpositie.

vrijdag 25 oktober Kentering

Een avond vol muziek met poporkest en 6 vocalisten

                       woensdag 23, donderdag 24 en  vrijdag 25 oktober
vertellen 80-plussers Rosmalense bevrijdingsverhalen en/of luisteren ernaar.  

Hieronder vind je nog een uitgebreide beschrijving van de activiteiten.

Bevrijdingsvuur
Op 23 oktober zal aan het einde van de middag door Nuland het Bevrijdingsvuur worden overgedragen aan Rosmalen. Het vuur krijgt een plaatsje in de Lambertuskerk waar om 18.30 uur een oecumenische dienst wordt gehouden. Om 18.00 uur start bij het Oorlogsmonument aan de Schoolstraat een wandeling. Voordat de wandeling van start gaat zal er door Kitty Crane (dochter van oorlogsveteraan Sam Crane) een gedicht worden voorgedragen. Met haar zussen zal ze vervolgens de wandeling inzetten. De route voert langs markante Rosmalense plekken zoals Gedachteniskapel ’t Vennehof, het oude station en Zorgcentrum Annenborch met als einddoel de Kentering waar het avondprogramma zal plaatsvinden.
In de route zijn stops opgenomen waar grote foto’s worden geëxposeerd. Ook zijn er onderweg, bij Annenborch, optredens van het Rosmalens Mannenkoor op het buitenpodium voor Ouderenzorg De Annenborch. Met onze liederen willen we de feestelijkheden onderstrepen en herinneringen aan de bevrijdingsperiode tot leven brengen.
Op het podium bij Ouderenzorg De Annenborch zal ook het koor All Women optreden terwijl leerlingen van het Rodenborch- College bij Gedachteniskapel ’t Vennehof optreden.
In de Theaterzaal van de Kentering zijn er optredens van Muziekvereniging St. Cecilia, Koor Voluum en als speciale gast Llio Evans, een zangeres uit Wales die speciaal voor deze gelegenheid een week lang in Nederland verblijft.
In de Blauwe Zaal van de Kentering wordt op donderdag middag en avond de documentaire/film ‘vijf donkere jaren’ vertoond (40 min.) die door leden van de Heemkundekring Rosmalen werd gemaakt.

Gedenken en vieren
Op donderdagmiddag verzorgt het Rodenborch- College samen met de HEVO een programma in de Theaterzaal van De Kentering met debatten, lezingen en optredens o.a. treedtTrug nor Vruuger op.
’s Avonds is er een programma in de Theaterzaal. Daar zijn optredens van 2Stage, APM Big Band en kan er met medewerking van het Danscentrum Rosmalen gedanst worden op muziek van toen. Ook is er een foto expositie ingericht.

Grootste poporkest
Op vrijdag 25 oktober wordt de driedaagse afgesloten met een spectaculaire avond vol muziek. Het podium in De Kentering is bijna te klein voor het 40-koppige Full Stage Collective, het grootste poporkest van Nederland. Zij hebben een luchtig repertoire dat prima aansluit bij de intentie om de bevrijding samen te vieren. Het orkest begeleidt ook de zes vocalisten Willem Janssen, Ad Westelaken, Josine Westelaken, Flore Wittenberg, Joost van Berkel en Kris van Son.

 

Tags

Oorlog