In gesprek met Roel van Dongen

https://www.wijkmolenhoek.nl/wijkinfoin-gesprek-metin-gesprek-met-roel-van-dongen/Al jaren wonen we vlakbij elkaar. Het blijft wonderlijk dat buurtgenoten dit pas ontdekken als zij door een gelukkig toeval met elkaar in contact komen. Entertainer Roel van Dongen en mij overkwam dit. Uit onze eerste ontmoeting rolde als vanzelf een interview.

Tijdens onze eerste ontmoeting vertelde je dat je vanwege je pensioen meer tijd had om eens in de buurt op zoek te gaan naar nieuwe contacten. Je leert graag nieuwe mensen kennen om bijvoorbeeld samen muziek te maken. Dat samen met anderen iets ondernemen lijkt je in het bloed te zitten. Klopt dat?

Ja, dat klopt wel, maar het liefst organiseer ik iets vóór anderen en dan meestal samen met anderen. Dat doe ik graag in allerlei soorten en vormen. Ik probeer steeds nieuwe ideeën en initiatieven te ontwikkelen. Het liefst ga ik als een echte avonturier op ontdekkingsreis en wil ik bij voorkeur activiteiten starten die nog niet eerder zijn ontwikkeld.

Als je voor de lezers op een rijtje gaat zetten wat je zoal ondernam, waar begin je dan mee?

Na mijn basisopleidingen heb ik tien jaar gewerkt als groepsleider op een internaat. Vandaaruit ben ik terechtgekomen in de entertainment branche en ben ik nu intussen ruim 35 jaar beroepsartiest geweest. Ik heb kindershows gedaan, pantomime animaties presentaties en ook als rollenspel acteur ben ik aan de gang geweest.

In die tijd heb ik ook een vereniging voor artiesten opgericht. Die club/organisatie was bedoeld om anderen artiesten te ondersteunen in het ondernemerschap binnen de entertainmentbranche. Die club is door de jaren uitgegroeid tot een landelijk erkende brancheorganisatie.

Daarnaast heb ik ook een organisatie opgezet om een juridisch kloppende bewijsregistratie te kunnen doen in het kader van het auteursrecht. Dit omdat ik vanuit de entertainmentbranche nog al eens te maken kreeg met plagiaat en daar wilde ik iets aan doen.

Momenteel ben ik heel actief op internet met Performers Platform. Dat is een platform waar artiesten zich heel gericht kunnen profileren middels een vermelding op internet op websites met domeinnamen die heel hoog scoren bij de zoekmachines. Ze worden dan veel beter gevonden. En voor de rest, ja, blijf ik lekker aan de gang.

Hoe ben je van jongerenwerker uitgegroeid naar een professioneel, allround entertainer? Volgde je workshops, opleidingen? Ben je een pur sang ervaringsdeskundige?

Hoe ben ik professioneel entertainer geworden? Kort door de bocht is dat van de ene op de andere dag  gebeurd. Ik deed een auditie bij een groot cateringbedrijf dat themafeesten organiseerde. Ik werd meteen aangenomen en kreeg zoveel werk dat ik mijn baan kon opzeggen.

Ik heb geen opleiding daarin of lessen of een workshop of zoiets gedaan. Ik ben helemaal autodidact in alles wat ik tegenwoordig doe.

Ik zag een reclamefilmpje van je? Hoe heeft de reclamewereld je ontdekt?

Een reclamefilm ja, in dat reclame wereldje kreeg ik op een gegeven moment als pantomime speler een uitnodiging om een casting te doen voor een bepaalde commercial. Daar zagen ze wat ik deed en wat ik kon en toen werd ik steeds vaker  gevraagd, ook voor andere commercials. Intussen heb ik er een aantal mogen doen.

Op je site zag ik dat je ook workshops verzorgt. Wat houdt zo’n workshop precies in en is het mogelijk dat je ook eens een workshop verzorgt bij BijBomans?

Ik heb workshops ontwikkeld vanuit mijn pantomime spel. Pantomime heeft alles te maken met non-verbale communicatie.
Naar aanleiding van een vraag van een bedrijf heb ik toen een workshop ontwikkeld en gedaan.

In het kader van die non-verbale communicatie, vanuit de pantomime technieken wilde ik de mensen laten ervaren dat het niet zo vanzelfsprekend is dat je overkomt zoals je denkt dat je overkomt.
Die workshops geef ik door het hele land voor allerlei bedrijven en instellingen. Dat is meestal in het kader van teambuilding of als ludieke onderbreking bij congressen of trainingen. Tja, zo'n workshop zou niet passen voor de bewoners hier in de wijk, dus bij BijBomans een workshop verzorgen, nee, helaas.

Hoe vind je het om met pensioen te zijn? Kun je merken dat het je meer vrijheid geeft waardoor je, zonder er op uit te zijn, nog verder groeit in al je talenten?

Ik heb intussen de pensioengerechtigde leeftijd wel bereikt en ik krijg mijn maandelijkse AOW, maar mijn agenda is nog steeds redelijk goed gevuld met allerlei bezigheden.

Ik merk eigenlijk niet zo heel veel verschil als alleen het feit dat ik nu mezelf kan permitteren om niet meer dan één afspraak per dag te maken. De AOW geeft een beetje een financiële basis. Dat is toch wel een geruststelling.
Het gevoel van onafhankelijkheid en vrijheid heb ik al langer. Ik ben al ruim 35 jaar zelfstandige professional, zo heet het officieel.
Ik heb eigenlijk al die jaren alle vrijheid gehad om m'n eigen tijd en m'n eigen planning te maken. Dus d'r is niet zo heel veel veranderd.

Je vertelde dat je een zangles volgde bij zangcoach Ien Boumans. Dat zingen ook belangrijk is weet ik, ik kan me voorstellen dat je diezelfde stem ook goed kunt gebruiken voor je andere activiteiten. Die van de clown Roelino bijvoorbeeld. Denk je dat BijBomans je kan lijmen om nog eens een optreden te verzorgen voor de kinderen uit de wijk?

Nee, optreden in die hoedanigheid doe ik niet meer.

Wat betreft het zingen: ja, ik heb mezelf voorgenomen om meer met muziek te gaan doen. Ik speel gitaar en daarmee kan ik mezelf begeleiden als ik liedjes wil zingen. Dat ben ik nu steeds meer aan het doen.

Ik ben een keertje spontaan, met mijn gitaar, binnengelopen bij een wijkactiviteit van BijBomans. Als je dan een liedje gaat zingen en jezelf kan begeleiden op gitaar, dan komt van het één het ander. En vandaaruit ben ik op verschillende plekken terechtgekomen en dat was precies mijn doelstelling. Ik wilde in Rosmalen zelf, in de wijk, wat meer mensen te leren kennen. Ik merkte dat ik in al die jaren door het hele land heb gereden. Heel veel mensen ontmoet overal in de land, maar in Rosmalen nog niet zo heel veel, behalve de directe buren. Dat was voor mij een aanleiding om bij BijBomans activiteiten binnen te stappen. Intussen heb ik weer een aantal interessante mensen ontmoet direct hier in de wijk.

Hoe vind je het, kort gezegd, om te wonen in een wijk als Molenhoek? Wat mis je, waar ben je content mee, wat zou je toe willen voegen?

Ik woon nou bijna 35 Jaar in Rosmalen, in de Molenhoek op de Sportlaan. Wij hebben het hier goed naar ons zin. We zijn ook absoluut van plan hier te blijven wonen totdat we horizontaal weggedragen worden.

Of ik iets mis in de wijk? Nee-ja, een buurthuisje! De functie die de schoolwoning heeft bij de troubadour is een hele mooie bestemming. Het gebouw van de Laurentius kerk zou heel goed deze functie kunnen overnemen. Er zijn nu acties aan de gang om het kerkgebouw te behouden en daar een wijkfunctie aan te geven. Deze acties ondersteun ik van harte! 

Waar het de Laurentiuskerk betreft ben ik het hartgrondig met je eens. Wij kwamen in contact met elkaar omdat je tijdens je spontane actie waarover je zojuist vertelde, bij BijBomans attent werd gemaakt op poëziehuis De Rode Poort.
Erg leuk natuurlijk, want mede dankzij je bezoek aan ons ontstond het plan om samen met Roel Essing (interview volgt) de Muzikale meezing middag te gaan organiseren. Op deze manier heeft ook het poëziehuis een belangrijke rol gespeeld in een van je nieuwe activiteiten. Heeft  De Rode Poort zelf ook een vis binnen weten te halen?

Het initiatief van de Rode Poort draag ik een warm hart toe. Ik ben niet zo literair ingesteld maar ik wil graag een muzikale bijdrage leveren aan een of enkele bijeenkomsten.

Ik hoop bij BijBomans een muziekactiviteit te kunnen organiseren, samen met een naamgenoot van mij, Roel Essing. Het betreft de muzikale meezing middag. Dat is leuk. Dan worden teksten en akkoorden groot geprojecteerd, zodat iedereen mee kan zingen en mee kan spelen. We hebben de eerste datum al geprikt en ja, iedereen is van harte uitgenodigd.

Roel Essing en jij gaan die eerste muzikale meezingmiddag op 11 januari starten. Jullie gaan die middag begeleiden op gitaar. Ik heb daar al van mogen meegenieten. Wat mij opviel was de vreugde en het gemak waarop twee gitaristen elkaar vonden in de muziek. Bijna jaloersmakend. Speelt muziek de grootste rol in je leven? Op je gezin na natuurlijk, dat spreekt voor zich.

De laatste jaren is muziek maken wel steeds meer gaan spelen. Sinds ik niet meer optreed als artiest en acteur heb ik mijn voldoening hervonden in muziek maken. Sowieso heeft muziek en muziek maken altijd een hoofdrol gespeeld in mijn leven.

Wat krijgen we in onze wijk Molenhoek nog allemaal van je te zien? Of anders gezegd, mogen we ervanuit gaan dat we nog wel het een en ander van je kunnen verwachten?

Ik wil zeker zoveel mogelijk muziek blijven maken en ook daarmee overal naar buiten treden. Hoe het gaat lopen is moeilijk te voorspellen. Nu al heb ik mogen spelen bij BijBomans, de ledenvergadering van de tennisclub in de Sportlaan, binnenkort in Huize Graef, bij onze buurtbijeenkomst tijdens de Kwistubeter en straks ook bij de Molenhoek buurtvergadering op 17 januari. Bovendien ga ik een nieuwe uitdaging aan door te gaan zingen bij het Rosmalens Mannenkoor. Genoeg te doen dus……..

Interview door Jeanine Hoedemakers december 2022