In gesprek met Teun Michiels

Vaak ben ik langs het jongerencentrum gekomen, lopend, op de fiets of met de auto. Natuurlijk heb ik me wel eens afgevraagd wat er zoal gebeurd in dat centrum. In mijn interview met Anne-May Verbiesen kwam het jongerencentrum even in beeld vanwege Missie X-mas), het gaf alvast een beeld. Nu Bij Bomans en Number One  gaan kijken hoe zij samen kunnen gaan werken, heb ik een goede reden om er naar binnen te gaan. Ik ga praten met jongerenwerker Teun Michiels van Powerup073. Jongerencentrum Number One is een van hun ‘uitvalbasissen.’

Number One  is een jongerencentrum, hoe bereik je deze jongeren en wat mogen zij verwachten?
“We zijn er voor jongeren van 12 tot 23 jaar, uit Vinkel, Nuland, Rosmalen en Grote Wielen. Ze kunnen het centrum gewoon binnenlopen, er is een hoek waar ze kunnen chillen, er staat een playstation, een pooltafel, er staat een drumstel. We serveren wat te eten en te drinken aan de bar waarbij vrijwilligers de bar draaien en er staat een kast. Waar het de activiteiten betreft, bepalen de jongeren mee wat er wordt georganiseerd.  Mocht er iets zijn wat een jongere wil doen maar wat we niet kunnen aanbieden, dan kijken we altijd mee hoe we het voor deze jongere wel kunnen realiseren, bijvoorbeeld door te checken bij onze collega’s in andere wijken. We organiseren een activiteit zodra blijkt dat er meerdere jongeren aangeven er behoefte aan te hebben. zoals open inlopen, music meeting point, zaalvoetbal activiteiten. Daarnaast organiseren we  elke vakantie samen met jongeren verschillende ''unieke'' activiteiten. Dinsdag ’s avonds is er een Dungeons and dragons spel. Er zijn ook  meidenavonden. ”

Wat is jullie belangrijkste functie?
“In principe hebben we een preventieve, signalerende functie.  Er komen hier ook jongeren die lichte ondersteuning nodig hebben. Super belangrijk is de vertrouwensband, elke jongere moet zich veilig en gehoord kunnen voelen. Een band opbouwen is altijd het eerste waaraan we werken. Vanuit die positie komen de talenten en vragen van de jongere naar boven en geven ze gemakkelijker aan wat ze goed kunnen of juist niet. De jongeren krijgen hier de kans om talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Er kwam hier bijvoorbeeld een jongen die niet goed mee kwam in het reguliere onderwijs maar hij maakte erg goede videogames. Hij wist zich hierin zo goed te ontwikkelen dat hij het kon gaan overdragen op andere jongeren en uiteindelijk kon hij alsnog een studie doen. Hij staat nu zelfs voor de klas. We hebben 22 vrijwilligers, dat zijn allemaal jongeren. Dit zijn mooie voorbeelden van het doel van het jongerencentrum. Ruimte en kansen bieden aan de jongere, om zichzelf in een vertrouwde omgeving te ontplooien.”

De verhouding tussen jongens en meisjes, is die in balans en welke activiteiten zijn er voor hen?
“Er zijn net wat meer jongens dan meiden maar we zijn bezig om te kijken welke activiteiten  we het beste kunnen aanbieden. Het is een beetje uitzoeken waar ze warm voor lopen. Er zijn nu al meidenavonden, zij richten die avonden zelf in, dat kan koken zijn maar ook knutselen. We hebben eens een Harry Potter dag georganiseerd, het viel op dat daar vooral de meiden op af kwamen.”

Hoe komen de jongeren hier terecht, het lijkt mij dat dit niet vanzelf gaat?
“ Sommige jongeren komen hier via vrienden, of omdat een oudere broer hier al kwam. Als ik ambulant ga zoek ik jongeren op. Ik ga met ze in gesprek, wijs ze op het jongerencentrum en de mogelijkheden die hen daar geboden wordt of ik verwijs hen naar de juiste  instantie. Op scholen organiseren we 4x per jaar een preventieve actie. We proberen altijd samen met jongeren te kijken wat werkt en proberen het wat speelser te maken. Voor groep 8  organiseren we speciale groep 8 middagen en in de Grote Wielen besteden we extra aandacht aan activiteiten buiten schooltijd. Het is een jonge wijk met kinderen die nu nog te jong zijn om naar het centrum te komen, we proberen hen via gesprekken op school deze activiteiten aan te bieden, iets waar ze de vruchten ook van plukken als ze wat ouder zijn. Veel jongeren komen ook wel bij ons terecht via mond op mond reclame.”

Je hebt geen vaste werktijden zei je al meteen in het begin, hoeveel uren werk je en hoe is ongeveer de verdeling?
“In totaal werk ik 36 uur, in de ochtenden op school, circa 10 uur en de overige uren in de middagen en avonden op het jongerencentrum.  De ambulante uren zijn hier bij inbegrepen, dan ben ik niet op het centrum maar trek ik er dus op uit om jongeren te ontmoeten, hen te leren kennen en eventueel door te verwijzen, dat behoort tot de signalerende functie.”

Hoe ben je in dit werk terecht gekomen?
“Ik heb voor mijn opleiding HBO sociaalwerker stage gelopen bij diverse subculturen maar altijd met jongeren, het was hartstikke fijn om te doen dus de beslissing het te worden kwam als vanzelf.”

We hadden een plezierig gesprek waarvoor dank. Wat zou je nog toe willen voegen aan het interview?
“Ik zou ouders willen oproepen om eens via de link www.powerup073.nl  te kijken welke activiteiten wij aanbieden, ook wil ik hen op het hart drukken dat zij zelf contact op kunnen nemen. Jongeren mogen altijd ideeën aanbrengen. Daarnaast wil ik nog aangeven dat alle jongeren welkom bij ons zijn en dat ze als ze een idee hebben voor jongeren in Rosmalen altijd bij ons terecht kunnen.”

Jeanine Hoedemakers