Welke verandering moet er komen

Bomen

Het grootste gedeelte van de bestaande bomen staan er sinds de bouw van de wijk. Naast het feit dat destijds niet altijd voor de juiste boom werd gekozen (bijvoorbeeld de gleditsia’s), bereiken deze bomen in dezelfde periode hun einde levensduur. In de gehele wijk zijn veel boomspiegels te klein/kapot gedrukt/verdwenen.

Wij vragen van de gemeente om een doordacht plan, hoe toekomstbestendig om te gaan met de bomen in de wijk, zodat de wijk groen blijft. En dat nieuwe aanplant klimaatbestendig is. Graag denkt de wijkraad mee over dit plan en zal de gemeente waar mogelijk ondersteunen.

Groen

De borders met vaste planten hebben in de eerste jaren veel onderhoud nodig. Naast water geven zorgt het kiezen voor de juiste planten en een vitale en gezonde bodem voor het vergroten van een succesvolle border. Gebruik géén opstaande randen rondom de borders, waardoor afstromend hemelwater in de border kan infiltreren. Bij een gezonde en vitale (rijk aan organische stof) bodem wordt het water langer vastgehouden en droogt de grond minder snel uit.

Met het juiste en op biodiversiteit gericht onderhoud (snoeien en maaien) wordt een meerwaarde gecreëerd voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Durf contracten open te breken met aannemers. Zie rijk openbaar groen als waardecreatie en niet als kostenpost!

Verhardingen

De verhardingen in de wijk (trottoirtegels, betonstraatstenen, trottoirbanden) hebben -zoals de wijkraad inschat- hun einde levensduur bereikt. Er komt een moment waar het oplappen van verzakkingen of het vervangen van enkele stenen of tegels niet meer toereikend is.

Wij vragen van de gemeente om een visie te ontwikkelingen voor revitalisering van de wijk. In jongere wijken dan de Molenhoek in ’s-Hertogenbosch (bijvoorbeeld de Reit, de Donken, West, Sparrenburg etc.) zijn de afgelopen jaren al wijkopknap-projecten uitgevoerd.

Met het vervangen van het straatwerk kan ook werk-met-werk gemaakt worden door het afkoppelen van hemelwater van de riolering. Hiermee wordt een slag geslagen richting het veranderende klimaat en het voorkomen van schade door overvloedige neerslag die de ‘oude’ riolering niet aankan.

Overbodige verhardingen moeten verwijderd worden in het kader van vergroening en klimaatbestendig maken van de Molenhoek.

Wij vragen van de gemeente om een doordacht plan, hoe toekomstbestendig om te gaan met de verhardingen in de Molenhoek in de wijk. Ervaring leert dat gemeentelijke processen enkele jaren in beslag nemen (van initiatief tot uitvoering). Door het ontwikkelen van een gemeentelijke visie over de revitalisering van de wijk, kan er budgettair worden voorgesorteerd en kan de verharding tijdig op een toekomstbestendige en duurzame manier worden aangepakt. Dit voorkomt lapwerk, waarmee de wijk er niet beter op wordt.

Wij vragen van de gemeente om een doordacht plan, hoe toekomstbestendig om te gaan met de groenvoorzieningen in de wijk, zodat de wijk groen blijft en biodiverser wordt. En dat nieuwe aanplant klimaatbestendig is. Graag denkt de wijkraad mee over dit plan en zal de gemeente waar mogelijk ondersteunen.